Keddi üzenet a 91. zsoltáron keresztül

Olvasandó: 91. Zsoltár végig. Hosszúnak tűnő zsoltár, de érdemes végigolvasni, kérem, hogy mindenki tegye meg. Időnk van rá!
“Nem kell félned a rémségektől éjjel,…sem a délben pusztító járványtól…5-6. vers

Kedves olvasó, imádkozó Testvérek!

Sok tényt állapít meg Istenről a zsoltár, ezek azért fontosak, mert megerősíthetnek bennünket a jelenlegi helyzetben. Isten rejtekében lakni a legnagyobb biztonságot jelenti. Pontosan azt
jelenti ez, hogy aki hisz Istenben, bízik benne, az úgy élhet, mint akit valaki elrejt. Hiába keresik, nem találják meg. Isten elrejti a baj és a vész elöl. Az pihen a Mindenható Isten árnyékában. Palesztinában az erős nap elől az árnyék adott menedéket. Időnként égetnek minket az élet dolgai, eseményei, a bánásmód, a szekálás, a piszkálódás, semmi nem jó amit teszünk és mindig belénk köt valaki, mert azt hiszi megteheti. Isten oltalom, vár, menedékhely, mint tűző nap elől az árnyék. Ő az, aki megment.

Amikor valakiről kiderül, hogy nem kapta, kapja el a vírust, az az Isten kegyelmes irgalma. Megment a csapdáktól, amikor mindenki azt állítja: nem olyan vészes az ami van, utazzunk el ide, oda, Balatonra, hegyekbe. Világos volt a kérés: Ne tedd! Keresztyén vagy, akkor engedelmeskedj, mert ez a dolgod Isten parancsa szerint! Megment a pusztító dögvésztől – Ő és nem más – betakar.

A zsoltáros korában a pajzs és a páncél megvédte a harcos életét. Isten a ma élő Istenhívők számára ilyen védelem. A pajzsról lepattan a támadó fegyver, a vár pedig biztonságos falaival véd.

Isten az, aki megvéd az éjszaki rémálmoktól. Hányan szenvednek emiatt, sokkal többen, mint gondolnánk. Hányan riadnak fel éjjel verejtékben úszva. Pont ebben a zsoltárban biztat Isten: ennek nem kell így lennie. Aki Istenben bízik és őt tarja oltalmának, azt Isten körülveszi és megvédi, mint pajzs a katonát és a várfal a falon belül élőket. Lehet nyugodt, békés éjszakád, minden éjjel! Nem kell félned a délben lopakodó ragálytól, járványtól. Téged akkor sem ér el. Megparancsolja angyalainak, hogy vigyázzanak rád minden utadon. Ez az egyik hely, ahol homályosan, de utalás van arra a Bibliában, hogy Isten kirendelhet angyalokat bárki védelmére.

Aki ragaszkodik /hisz Istenben/ Istenhez, azt megmenti. Azért ezt átéltük már páran: Isten mentett meg egy helyzetben, helyzetből! Oltalmaz és meghallgatja az imádságainkat. Nem azért, mert kérjük, hanem azért, mert Jézusra néz. Fia érdeméért, minket hallgat meg. Kiáltsunk hozzá, azt ígéri, hogy meghallgat. Fogjuk szaván Istent, ezért nem haragszik ránk. Velünk lesz a nyomorúságban.

Aki Istenben bízik, azt sem kerüli el a nyomorúság. Amennyiben nem így lenne, tolonganának az emberek, hogy keresztyénné legyenek. Velünk van és előbb utóbb kiragad abból. Hosszú életet ad és megláthatjuk Isten szabadítását.

Mit ígér a végére? Ad szabadítást. Vagyis vége lesz a járványnak és a nyomorúságnak is, ami ért, érhet. Mivel Ő ígéri, egészen bizonyosan bekövetkezik. Úgy és akkor, ahogyan azt akarja. Mi pedig gyönyörködhetünk az Ő szabadításában és dicsőíthetjük Őt!

Fontos, hogy megértsük: a világ túl kicsi ahhoz, hogy a véletlen és Isten megférjenek benne egyszerre, együtt. A Mindenható Isten az, aki véd, őriz, vezet, pajzs és páncél, menedék és oltalom, mert szeret, mert nem tud nem szeretni. Aki egyszülött Fiát adta, hogy el ne vesszünk! Bízz benne jobban, bízz benne teljes szívedből!

Varga Róbert lelkipásztor