Elaltatva

Mindezt tegyétek meg, mert tudjátok az időt, eljött az óra, hogy az álomból felserkenjünk, mert most közelebb van hozzánk az üdvösség, mint amikor hívőkké lettünk. Az éjszaka múlóban, a nappal pedig elközelgett, vessük le azért a sötétség cselekedeteit, és öltsük fel a világosság fegyvereit. Tisztességesen járjunk, amint illik nappal, nem dorbézolásokban és részegeskedésekben, nem paráználkodásokban és kicsapongásokban, nem viszálykodásban és irigységben, hanem öltözzétek fel az Úr Jézus Krisztust, és a testet ne tápláljátok a kívánságokra. (Róma 13,11-14)

Kedves olvasó és imádkozó Testvérek!

A katonaságnál a 3 legfontosabb teendő: a takarodó, az ébresztő és a készenléti állapot. Amelyikkel kapcsolatban mulasztás történik, az az egész sereg harckészültségét rombolhatja.

Pál nem véletlenül kezdi az ébresztővel. Aki elalszik, annak az egész napi teendője felborul, másoknak és magának is kár okozhat. Lelkileg ugyanígy van ez. Amíg valaki lelki leeresztett állapotban van, az nem csak őt, de a környezetét is megterhelheti.

Még fontosabb az, hogy valaki ne engedje magát a vétkeiben és bűneiben elaltatni. “Nem olyan nagy baj az, más is gyarló, ki nem hibátlan?” és hasonló kérdésekkel mindig azt akarják elérni, hogy elaltassák a lelki emberségünket és a lelkiismeret figyelmeztetését. A lelkileg alvó ember abban a téveszmében ringatja magát, hogy Isten nem zsarnok, aki mindig követel és ha vannak is bűnei, azt Isten elnézi neki. Ebből kell felébrednünk. Először, vagy újra világosan látnunk, hogy hol állunk (néha szó szerint) a hitben, a hittel? Amikor valaki “felébred” és ráébred arra, hogy min kell változtatnia, az mindig nagy eredmény. Akkor számíthatunk az Isten bűnbocsátó kegyelmére, ha megvalljuk azt, amiről felismerjük, hogy elválaszt tőle. Isten igéje teszi, teheti mindig világossá a teendőket, azt amin változtatni kell, amit el kell hagyni, amit meg kell bánni. Ezért int bennünket nagy szeretettel az apostol: “Vessétek el a sötétség cselekedeteit … és öltözzétek fel a Úr Jézus Krisztust!” Hinni benne, engedni neki, követni őt – ezt jelenti felöltözni, a többit majd Ő elvégzi, igéje és a Lelke által!

Varga Róbert lelkipásztor