Isten Valaki

Kedves olvasó és imádkozó Testvérek!

Olvasandó: Zsidókhoz írt levél 11,23-26

Isten Valaki!

Mózes 40 éven át azt gondolta, hogy ő elég erős és elég felkészült arra, hogy Isten ügyében eljárjon. Vagyis Valakinek gondolta, tartotta magát. De erejéven nem tudott Isten szerinti módon bánni, emiatt a végén egy gyilkosság miatt menekülnie kellett. Azt hitte ítélkezhet mások felett, de őt ítélték meg.

A második 40 év alatt megtanulta, hogy Isten nélkül senki. Negyven év pusztai magány – elég sok. Negyven év az állatokkal – alázatra tanította. 40 év idegenben – csak Istentől függeni: nevel a hitben.

A harmadik 40 év alatt Mózes átélte: Isten mindenre elég. Szolgálatra hív, csodákat tesz, megszabadít (Izraelt Egyiptomból) őrizte, és vezette a népet a sivatagban a vándorlás évei alatt. Adott mannát, vizet és húst is. Ígéreteit beteljesítette.

A végén azt is, hogy elküldi a Szabadítót. Mózes a megdicsőülés hegyén találkozott Jézussal és ezt 3 tanítvány is látta. Jézus azért adta oda magát helyettes áldozatul, hogy megértsük: nincs más olyan Isten, mint a Biblia Istene, és nem is segíthet rajtunk más, csak Ő.

Varga Róbert lelkipásztor