Ki a sötétségből

Kedves olvasó és imádkozó Testvérek!

Ti pedig választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, Isten tulajdon népe vagytok, hogy hirdessétek a hatalmas tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket, akik egykor nem nép voltatok, most pedig Isten népe vagytok, akik számára nem volt irgalom, most pedig irgalmat nyertetek. (1 Péter 2,9-10)

Az emberek többségének nem mindegy, hogy milyen családból származik. Van, aki nem örül annak, ha földművesek voltak az ősei, és van aki büszke arra, ha a szülei, nagyszülei gazdálkodók voltak. Nem véletlen, hogy az. u.n. “felső tízezerről”, királyokról, nemesekről szóló sorozatok olyan népszerűek. Van ebben kíváncsiság, féltékenység és még sok minden más is.

A Szentírás a Jézus Krisztusban hívőkről azt írja. “Ti azonban választott nemzetség, király papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe.” Aki Isten üdvösségre hívó szavát, szeretetét, Jézus helyettes kereszthalálát elfogadja, az veszi komolyan Isten üdvösségre (ítélet alóli megmenekülése) hívó szavát, vagyis az üdvösségre való kiválasztást. Az a kiválasztott, aki a kiválasztást elfogadja.

Isten használni akarja a Jézusban hívőket az ő munkája végzésében. Az ő alkotásai vagyunk, ezért a teremtés és megváltás jogán bánik így az övéivel. Egykor a hívők sem voltak Istenhívők, távol éltek Isten  kegyelmétől, ezért az életük is olyan volt. Isten azonban hit által a sötétségből (lelkileg) az ő világosságára (lelkileg) hív minden embert. A legtöbben azonban elutasítják ezt a hívást.

Talentumaink Istentől vannak. Erre sem büszkék nem lehetünk, sem kisebbrendűségi érzés nem kell, hogy gyötörjön. Aki hisz Jézus Krisztusban, arra Isten üzenetet írt, annak az életével határozott célja és terve van. Az egész életünk arra is szolgál, hogy ezt a tervet megismerjük és betöltsük.

Jézus segítségével jutunk “pozícióba” Isten előtt. Jézus elfogadott téged olyannak, amilyen vagy, majd az Ő Szeretete megváltoztat abban, amiben változnod kell. Bűn elfojtani azt, ami rád jellemző, Isten majd formál, ha valami olyasmi van a szívedben, ami nem oda való. Aki nyitott Isten szavára, az tud más emberré lenni. Jézus azért élt, és halt meg, hogy mi mindnyájan változni tudjunk, hogy valóban Isten szent (számára elkülönített) népe legyünk. 

Varga Róbert lelkipásztor